Bättre självporträtt med IR-fjärr och trådutlösare

Snacka om att få kontroll över självporträtten. IR-fjärren är en kombinerad fjärrkontroll, infraröd fjärrutlösare och trådutlösare. Tre funktioner i ett och samma köp.

Det har nog aldrig varit smidigare att ta snygga självporträtt. Ställ kameran på ett stativ, ställ in kamerainställningarna och avfyra bilder tills du blir nöjd.

Räckvidden med IR-signalerna är cirka åtta meter och gäller både framför och bakom kameran. Avtryckaren ska fungera olika på olika kameramodeller. På min Nikon D700 aktiverade avtryckaren autofokus, vilket var väldigt smidigt. Efter att jag hade knappat in mina inställningar kunde jag lätt ta bilder i lugn och ro. Visst får man räkna med nyfikna förbipasserare om man fotar ute. Men de nyfikna blickarna är helt klart värt det om man blir nöjd med slutresultatet. Och det blir man. I annat fall är det bara att fortsätta ta kort. Glöm inte att du har kontrollen.

Första självporträtten med IR-fjärr och trådutlösare

Om du är ute och fotar länge och batterierna i sändaren tar slut är en stor fördel att du kananvända sändaren som en trådutlösare. Den fungerar då utan batterier. Det är bara att montera kabeln i sändaren och ansluta den till kameran. Kabeln som följer med är cirka 80 centimeter lång.

Jag skulle inte kunna vara mer nöjd. Jag tycker om att ha fina bilder på mig själv och det är extra roligt när man har tagit dem själv. Tidigare har jag varit väldigt låst med mitt 60mm objektiv med fast brännvidd. Det har varit nästintill omöjligt att ens ta självporträtt. Det känns klyschigt att säga det, men det är som att en ny värld har öppnat sig. En värld där jag har kontrollen. Inte bara över bilderna på andra, utan även över bilderna på mig själv.

Hej då till självporträtt med kameran riktad mot en spegel och hej till egobilder 2.0.

Av: Ida Eriksson