Fototeknik – Freelensing

Freelensing

Freelensing är en fototeknik för den fotograf som vill utmana sig själv en aning. Den är lite riskabel och det är en hel del saker att hålla reda på, men resultaten är, i alla falla enligt mig värda all möda.

Själva tekniken ger bilderna en drömsk känsla, lite gammaldags i och med att fokus blir väldigt begränsat till ett visst område.

Kamera ovanifrån

Kamera ovanifrån

Men hur gör man då? Jo man skruvar lös objektivet från kamerahuset och håller det istället bara mot. För att få fokus där man vill, vinklar man objektivet lätt (kan räcka med några millimeter) uppåt, nedåt, åt höger eller vänster tills man har hittat rätt. Har du möjlighet till att använda live-view på din kamera underlättar det. Själv har jag inte det och jag tycker att det har fungerat ypperligt.

Freelensning

Normal fattning

Som ni kan se på exempelbilderna kommer du även lite närmare ditt motiv när du använder freelensing.

Att tänka på är att se till att övriga inställningar på kameran, så som bländare, slutare och vitbalans är har lämpliga värden underlättar sedan eventuellt efterarbete.

Tekniken fungerar som bäst med objektiv med möjligheter till låga bländartal som t ex de fasta 50 mm f/1,8, men fungerar absolut med andra objektiv också.

En risk är att man, om man är lite ostadig på handen kan tappa objektivet. En annan risk är att få damm på sensorn (något som naturligtvis enkelt åtgärdas med ett rengöringsset).

Sedan är det inte säkert att resultaten blir underbara direkt. Men då är det som med allt annat, det gäller att öva och inte ge upp. När du minst anar det kan du få en kanonbild!

Lycka till!

Av: Olivia Markström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*