Kopplingsring – Ett billigt tillbehör att ta makrobilder med

En kopplingsring är ett billigt tillbehör för makrofotografering. Man kopplar ihop två objektiv frontlins mot frontlins med hjälp av kopplingsringen. Ringen kan användas till alla objektiv med rätt storlek på filtergängan (jag har en kopplingsring som kankoppla ihop objektiv med filtergängorna 52-58mm). Min kopplingsring kommer från kamda.se och jag tycker att den känns tålig och stadig då den inte är gjort i plast (som jag trodde att den skulle vara).

Med hjälp av kopplingsringen kommer man riktigt nära motivet. Jag blev lite förvirrad först när jag inte kunde få någon fokus, men insåg sedan att jag var för långt ifrån motivet! Man kan komma så nära motivet att objektivet nästan snuddar vid det man ska fota! Jag trodde det skulle vara svårare att få fokus med när jag hade kopplat ihopobjektiven, men det var väldigt lätt att få bra fokus!

Fotad med Canon Zoom Lens EF-S 18-55/3,5 – 5,6 IS
Fotad med Canon Zoom Lens EF-S 18-55/3,5 – 5,6 IS + kopplingsring och Canon Lens EF 50/1,8 II

Som ni ser blir det en ganska hård vinjettring men den kan man ju enkelt klippa bort stora delar av i ett redigeringsprogram om man inte tycker det passar bilden.
Här fotade jag mitt linsskydd och vinjettringen passade ganska bra till bilden då den smälter ihop med motivet.

Fotad med Canon Zoom Lens EF-S 18-55/3,5 – 5,6 IS
Fotad med Canon Zoom Lens EF-S 18-55/3,5 – 5,6 IS + kopplingsring och Canon Lens EF50/1,8 II

Jag själv tycker att kopplingsringen är jättebra! Man kan fota makro utan att det ska behöva kosta skjortan och det enda man behöver är två objektiv, en kamera och en kopplingsring. Superbra för den som inte har råd med ett dyrt makroobjektiv men ändå vill fota riktiga närbilder.

Av: Alma Bengtsson

One comment

  1. Vad är skillnaden på att använda en macro reverse adapter ring med ett objektiv
    versa objektiv+kopplingsring+objektiv?

    DTP

Comments are closed.