Makrofoto utan makroobjektiv?

Många av oss hobbyfotografer har kvar objektiv sedan den analoga tiden när de var försedda med manuell bländarring. Dessa fungerar alldeles utmärkt att montera bakvänt på ett objektiv som man använder på dagens digitala kameror. För att klara av detta behövs endast en kopplingsring + ev stepring om diametrarna inte stämmer. Ringen/arna, som bara kostar några tior hos Kamda, skruvas i filtergängorna på resp objektiv och vips så har man ett bra makroobjektiv.

Mina bilder är tagna med Canons 70-200/4 L + ett bakvänt Hexanon 50/1,8 från tidigt 70-tal. Beroende på motiv så får man med denna kombination anpassa förstoringsgraden med zoomringen. I exemplen så är brännvidden ca 140 mm. Bländarinställningen på det bakvända objektivet får man anpassa till varje situation, här har jag använt f 1,8.

Ljussättning var knepig utan ljustält och bra ljuskällor så jag fick prova mig fram många gånger innan jag blev nöjd. Med ett ljustält underlättas ljussättningen betydligt, man sparar tid som kan användas till fler trevliga fotostunder i hemmastudion.

Bilderna föreställer en gräsgrön guldbagges huvud som är ca 4×3 mm.

kopplingsring_makro_grasgron_guldbagge_framifran_mats_holmberg kopplingsring_makro_grasgron_guldbagge_fran_sidan_mats_holmberg

Mats Holmberg

Sundsvall 140924

One comment

  1. Ett annat aletrnativ för makrofotot (fast kanske inte lika enorma förstoringar som detta alternativ) är mellanringar. Då räcker det med ett objektiv och en mellanring. Ett relativt billigt alternativ .

Comments are closed.