RAW VS JPEG

Överallt hör man talas om att alla fotografer fotar i RAW. Varför? Vad är fördelarna respektive nackdelarna. Detta tänkte jag gå igenom i detta inlägg.

På alla digitala systemkameror ska det gå att fota i RAW. Detta ställer du in under bildkvalité exakt hur du gör kan du läsa i din manual.

Vad är då RAW? Det kan jämföras med ett obehandlat negativ som man använda när man fotade analogt. När du fotar i JPEG redigerar kameran själv din bild så som den tycker passar på den bilden med kontrast mm. När du fotar i RAW så sparar kameran bilden ”rå” och all data så att du sedan i datorn själv kan bestämma exakt hur du vill ha din bild.

Om du fotar inomhus med många lampor tända är det lätt att få ett gult färgstick i bilden. Alltså att bilden upplevs lite gul eller varm som vissa säger. Detta beror på att man har glömt att ställa in vitbalansen och då är det lätt hänt att det blir ett litet färgstick i bilderna. I JPEG kan detta vara krångligt att rätta till men om man fotar i RAW så blir det oftast lite krångligare och mer arbete för att få ett bra resultat.

För att visa er skillnaden tog jag medvetet en underexponerad bild, en i JPEG och en i RAW. Ser ni skillnaden? I RAW är det jätte enkelt att fixa i efterhand men i JPEG ser bilden nästan svartvit ut och ett fult brus har lagt sig över himlen.

Originalbilden:

Mitt råd är att fota i RAW för att få full kontroll över bildresultatet och kunna rädda felexponerade bilder. Den enda nackdelen med RAW är at det tar betydligt större plats på minneskortet/hårddisken.

Redigeringsprogram:
Camera RAW – photoshops egna redigering för RAW-bilder
Lightroom – en favorit bland många proffs, man kan även använda lightroom till att sortera bilder.

Om du vill ha ett gratis alternativ så brukar den programvara som följde med när man köpte kameran funka.

Av: Anna Tyrén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*