Skillnaden mellan vidvinkellins och fisheyelins

Testat linsen med:
Kamera: Canon EOS 400D
Objektiv: Canon EF 50mm f/1.8 II

En fisheye-lins är en lins som du snurrar på ditt objektiv, det är en billig variant av ett fisheye-objektiv. När man använder en fisheye-lins får man en så kallad fisköga-effekt. De raka kanterna (så som väggar och träd) blir runda och det som är nära objektivet förstoras upp. Med fisheye-linsen kan kameran fånga ett större område.

Jag har använt fisheye-linsen på mitt fasta objektiv Canon EF 50mm f/1.8 II. Med fisheye-linsen på så kunde jag fånga ett mycket större område än vad jag kunnat göra med bara mitt fasta 50mm-objektiv. Kameran kan se ett större område när fisheye-linsen är på än när min vidvinkellins är på, som också är från kamda.se och därför är fisheye-linsen ett väldigt bra val ifall du vill kunna fånga riktigt stora områden. När jag fotar en gata (bild finns under) med fisheye-linsen på blir kanterna också suddiga och de raka linjerna blir också lite rundade i kanterna. Effekten är inte lika stor som när man har ett fisheye-objektiv, men det kan också bero på att jag har ett så pass inzoomat objektiv från början (50mm), det hade varit roligt att prova hur stor effekten blir med mitt zoom-objektiv som börjar på 18mm. För att inte bilden ska bli suddig ska man ha en liten bländare, precis som man ska ha när man använder ett vidvinkelobjektiv.

Här är ett foto med fisheye-linsen

När jag fotar en blomma på nära håll med fisheye-linsen på så blir fisheye-effekten större. Marken blir rundad och blomman hamnar i fokus. Jag kan också komma närmare blomman eftersom fisheye-linsen sitter på en makrolins som följer med fisheye-linsen. Macrolinsen gör att jag inte behöver bry mig om att jag har en liten bländare, det blir ändå suddigt i bakgrunden. Jag skulle därför säga att fisheye-linsen är bättre på nära håll än vad den är på långt håll, i alla fall med mitt objektiv.

Här ser ni två bilder på blommor med fisheye-linsen på. På den första bilden ser ni att blomman är i fokus och att marken i bakgrunden blir rund. På den andra bilden ser ni hur nära jag kommer snödroppen.


Vad är då skillnaden mellan en vidvinkellins och en fisheye-lins?

Jo, vidvinkellinsen är bra att använda ifall man har ett fast objektiv men vill kunna fota ett större område. När man sätter på vidvinkellinsen så ser kameran ett större område, men annars kommer bilden att se ut precis som vanligt, samma färger, samma kontraster, raka linjer blir inte runda o.s.v. En vidvinkellins är ett bra alternativ ifall du tycker om att fotografera natur men inte vill lägga ner mycket pengar på ett vidvinkelobjektiv.

Fisheye-linsen gör också att kameran kan se ett större område, till och med ännu större än när du har en vidvinkellins, men en fisheye-lins gör raka linjer runda och kanterna suddiga. Fisheye-linsen ger en speciell, annorlunda och rolig effekt, speciellt när man fotograferar ett föremål på nära håll.

Av Maja Sörensen