Tredjedelsregeln

För att en bild ska bli lyckad, bra, så är det några faktorer som spelar in. Jag tycker att det viktigaste för att en bild ska lyckas, bli bra, är inte inställningar utan kompositionen. Misslyckas man med kompositionen så blir bilden tråkig och inte ”bra”.

En tumregel när det gäller kompositionen är det som kallas tredjedelsregeln. Det innebär att du ska dela in bilden i tredjedelar (som man hör på det fina namnet på regeln).

tredjedelsregeln

Det jag brukar tjata mest om är horisontlinjen, detta gäller främst när man fotograferar landskap som jag älskar att göra. Centrera inte horisontlinjen, den ska inte dela av bilden i mitten, försök hellre att fota horisontlinjen en tredjedel från bildens under- eller överkant. EN annan viktig detalj när jag ändå nämner horisontlinjen – ha den rak.

tredjedelshorisont

Samma tredjedelsmodell kan man använda när man fotograferar andra motiv, stilleben, porträtt, osv. Försök att inte placera huvudmotivet i ”mittenrutan”.

Detta är några små riktlinjer man kan tänka på när man fotograferar. Egentligen finns det inga rätt eller fel, allt beror ju på vad man vill förmedla med bilden. Men dessa ”regler” är en generalisering vad som oftast är mest tilltalande och det kan vara bra och nyttiga att ha i bakhuvudet. Regler är till för att brytas. Testa dig fram vad du gillar.

Av: Fotograf Annie Fredriksson

Flera artiklar av Annie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*