Vad används adapterringar till?

Det är en ring du skruvar på ditt objektiv så att det passar till en annan kamera. I mitt fall hade jag fått tag på en del analoga tamron-objektiv som var till en Olympus-kamera och jag har en Canon.

Adapterring
Adapterring

Såhär ser min adapterring ut och den är från tvspelsweb.se. Jag hade ju sådan tur att jag kunde prova om ringen passade hos tvspelsweb.se för det finns ju inte till alla modeller och märken och även om det står att den ska passa till dessa märken kan det ändå vara problem tyvärr. Men jag hade turen och den jag har heter ”Adapterring Olympus OM – Canon”.

Problemet jag fick var att jag skruvade på ringen på kameran först och försökte sedan kränga på objektivet. Men ringen ville inte ens fästa i kameran då. Så ett tips om det krånglar så kan problemet vara att du ska börja med att fästa ringen på objektivet inte på kameran.

Adaptering på objektiv

Såhär ska ringen skruvas på, med den ”platta” sidan inåt.

adapterring fasktskruvad på objektiv

Och såhär ser det ut när ringen är fastskruvad på objektivet. Sedan är det bara att sätta dit det på kameran. För mig fungerar detta hur bra som helst och jag är superglad att jag lyckades få tag på en sådan här adapterring då mina analoga objektiv annars är helt värdelösa.

Men om du ska göra detta på digitala objektiv fungerar inte autofokusen, utan du får då köra på manuell fokus. För mig stör det inte ett dugg, delvis för att jag bara testat med analoga som inte har någon autofokus men också för att det är himla bra träning att fokusera manuellt.

Av: Malin Wallberg.

Flera artiklar av Malin.

4 comments

  1. Finns det adapterringar till Sony så jag kan använda Nikonoptik på den ?

  2. Fungerar denna adapter för gamla nikonobjektiv till canon eos 1000d?
    och vart har du i så fall köpt denna adapter?

  3. Fungerar dessa adapterringar till alla sorters objektiv?
    Har en Nikon D90, men även en analog Chinon med Sigma och Chinon-objektiv. Har jag någon chans att kunna använda dessa objektiv i en manuell fattning på min nya kamera med adapterringar, eller finns det andra alternativ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*