Vad är en step-up-ring?

Jag är nog inte den enda som har fler än ett objektiv till min kamera, och av någon konstig anledning har inte ett enda av dessa objektiv samma filterdiameter som något annat. Det är lätt att tro att man måste köpa samma filter till varje objektiv, men faktum är att det finns en enkel lösning. Den stavas step up-ring.

Step up-ring från Kamda, 52-58mm.

Som du ser är step up-ringen helt ihålig.

En step up-ring är otroligt enkel att använda, principen är att istället för att köpa två filter av olika storlek om du har två objektiv köper du ett filter till det av dina objektiv som har störst diameter och sedan en step up-ring till objektivet med mindre diameter. Nu monterar du filtret på ditt ”stora” objektiv precis som vanligt. När du vill använda filtret på objektivet med mindre filtergänga börjar du med att skruva dit step up-ringen och sedan filtret utanpå det.
Det finns även step down-ringar, vilket kan vara bra om du redan köpt ett filter och sedan kommer på att du vill använda det på ett objektiv med större diameter. Nackdelen med dessa är dock att du riskerar att filtret syns som en svart vinjettering i bild, något man i princip vill undvika.

Step up-ring och stjärnfilter monterad på ett 50mm-objektiv.

Ett exempel:
De två objektiv jag använder mest är min normalzoom som har diametern 58mmoch mitt fasta 50mm-objektiv som har filterdiametern 52mm. Nu vill jag köpa ett stjärnfilter, men jag vill kunna använda filtret på båda objektiven istället för att köpa två likadana filter. Jag köper då ett stjärnfilter med diametern 58mm som passar på min normalzoom. Sedan köper jag en step up-ring 52-58mm, där 52 står för gängan du passar ihop med objektivet och 58 för gängan som passar med filtret. Det är alltså som en adapter som fyller ut mellanskillnaden.

Step up-ringen är enkel att montera, skruva bara fast den på ditt objektiv eller detfilter du eventuellt redan har på. (Här har jag polarisationsfilter-step up-ring och stjärnfilter monterad!)

Nog för att ett filter inte är bland de dyraste tillbehören till din kamera, men om man vill ha ett par stycken olika filter byggs kostnaderna fort på om man måste köpa dubbla eller trippla uppsättningar. En step up-ring behöver du bara köpa en gång ochden kostar mindre än ett filter. I längden kan du alltså spara en ordentlig slant.

Du kan även sätta ihop flera step up-ringar, det vill säga om du har en 52-58-ring och sedan vill koppla på ett filter med diametern 62mm så kan du välja att köpa en 58-62-ring istället för ett helt nytt filter. Logiskt och väldigt lätt att använda!

En klar nackdel är förstås att du inte kan använda ditt objektivlock när du satt på step up-ringen, eftersom det naturligtvis är för litet. Däremot kan du använda locket till ditt andra objektiv, men inte heller det är ju ultimat då du alltid får ett objektiv som blir utan. Däremot kan du trösta dig med att OM du skulle få en repa så blir den på filtret och inte på objektivets glas.
Mitt tips är ändå att inte skruva på step up-ringen förrän du är på plats, just för att undvika repor så långt det går. Man vet aldrig…

Av Sofia Dahlberg