Varför röda ögon?

Röda ögon

Något som vi alla känner till när vi har fotograferat är “röda ögon”. De är inte direkt smickrande, dock är det väldigt enkelt att med hjälp av vissa redigeringsprogram åtgärda de röda ögonen.

Röda Ögon

Varför blir ögonen röda?

De röda ögonen uppstår pga. ljuset från blixten når ända in till botten av ögat. Där inne sitter ögats ljuskänsliga celler, tapparna och stavarna. Det är alltså dessa som du får med på din bild.

Då de omges av blodkärl så blir ögonen röda.

Skulle du däremot ta en bild med blixt mitt under dagen i relativt stark ljus, så hade det inte blivit samma resultat, du hade alltså inte fått några röda ögon. Detta beror på att pupillerna är små i dagsljus. De vidgas kraftigt i svagare ljus.

Hur förhindrar man röda ögon?

För att undvika röda ögon så skall du helst inte ha en blixt som är i samma höjd som objektivet, på det sättet minskas risken för röda ögon väsentligt.

Allt fler kameror utrustas idag med en funktion som tar bort röda ögon.

Den fungerar på ett sådan sätt att den trycker av en förblixt, eller fler som belyser ögonen – vilket gör att ögats pupill drar ihop sig, så att risken för röda ögon minskas, dock elimineras de ej.

Du kan även använda dig av en extern blixt, då denna inte håller samma linje som objektivet gör.

Du kan även prova att gå närmare, eller längre ifrån ditt objekt när du fotograferar.

Hur kan man ta bort röda ögon?

Det finns många redigeringsprogram som man kan ta bort röda ögon med, dock har vi en videoguide på hur man tar bort röda Ögon.

Se till att titta på “Röda Ögon”-guiden!

Film: Ta bort Röda ögon i Photoshop

Av: Niclas Ljungberg.

Flera artiklar av Niclas.

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*