Vidvinkellins gör att du ser ett större område genom kameran

En vidvinkellins är en lins som man sätter på objektivet på sin kamera. En vidvinkellins gör att kameran kan se ett större område. Ifall du använder ett fast objektiv som t.ex. ett 50mm eller ett 30mm, och tycker att det är för mycket inzoomat vid vissa tillfällen är en vidvinkellins ett bra val. När du vill att kameran ska kunna fånga ett större område skruvar du bara fast linsen på ditt objektiv. Ifall du vill fotografera naturfoton och landskapsfoton men bara har ett 50mm är en vidvinkellins en bra investering.

Med vidvinkellins / Utan vidvinkellins

Jag har bara använt min vidvinkellins på mitt fasta 50mm objektiv och jag tycker helt klart att alla som bara har ett sådant objektiv borde köpa en vidvinkellins, speciellt ifall de tycker om naturfotografering. Ljuset eller färgerna förändras ingenting när du har på vidvinkellinsen.

Båda bilderna är tagna med vidvinkellins med bländare 1.8 men olika nära föremålet. Som ni kan se blir det suddigt med en stor bländare på långt avstånd, men skarpt med en låg bländare på nära håll.

Något man däremot borde vara försiktig med är att bilderna blir oskarpa när man fotar med en stor bländare förutom när man fotar ett föremål på ett väldigt nära håll. Under 2.8 blir det väldigt suddigt. Men ifall du bara ska använda vidvinkellinsen för att fota landskapsfoton eller andra bilder som du vill ska vara knivskarpa så spelar det ingen roll, för då behöver man ändå ha en liten bländare. Vidvinkellinsen väger knappt någonting och det blir därför inte märkvärt mycket tyngre när du har linsen på.

Av Maja Sörensen

2 comments

  1. Svar till Ellen: Ja det blir det tyvärr, inte lika suddigt men för att få en skarp bild måste man vara ganska nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*