Fototeknik – Panorering

Panorering används för att få lite mer ”fart” i sina bilder utan att använda photoshop. För att fånga farten och få den rörelseoskärpan som man är ute efter så behöver man en långsam slutartid, det varirerar från ljus och motiv men oftast brukar slutartiden ligga på 1/60-1/80, för att inte få alldeles för ljusa bilder så lär du ha ett högt bländartal till ca f,22.

Om du känner dej osäker på att fotografera manuellt kan du använda slutarprioritet, dvs Tv, S eller motsvarande beroende på kameramärke. Men de bästa sättet att lära sig är att öva, öva och åter öva precis som med det mesta.

Panorering

 

 

För att lyckas med bilderna så behöver du följa ditt motiv samtidigt som du tar bilderna. Stå stilla med fötterna och följ motivet genom att vrida överkroppen, inte bara nacke och armar utan hela överkroppen. Använd serietagning för att få fler bilderatt välja på och var inte rädd för att ta många bilder. Bland mina serier så kanske den tredje eller fjärde bildern när något att ha.

Av: Fotograf Caroline Dahlén.

3 comments

  1. Hejsan,
    Jag är rätt ny med min kamera och vill lära mig mer. Jag har läst lite olika sånna här artiklar och texter men ingen skriver vad och hur man ändrar sin slutartid m.m.

    Jag fotar på de redan inställda alternativen men jag skulle gärna vilja kunna fixa allt själv men hittar inget sätt att ändra sånt på! Jag har en Canon EOS 1000D.

    Kan du hälpa lite? ^^,
    //MvH Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*