”Skärpan i djupled mellan det närmsta till det mest avlägsna föremålet”.
När man talar om skärpedjup menas det hur skarp bilden är.
Med hjälp av bländaren kan du ändra skärpedjupet i bilden. Bländaren ändrar mängden ljus som kommer in i kamerahuset genom öppningens storlek, tvärtemot vad som gäller för slutartiden då det är öppningstiden som ändrar ljusets mängd.
Ju större bländare du använder, desto kortare skärpedjup får du & för att få ett längre skärpedjup använder man en mindre bländare.
Hur ser man skillnaden mellan kort & långt skärpedjup?
Ett kort skärpedjup menas att bara en liten detalj i bilden är i fokus och bakgrunden är oskarp, medans ett långt skärpedjup betyder att i princip hela bilden är skrap.
Kort skärpedjup – stor bländaröppning, f/3,5.
Långt skärpedjup – liten bländaröppning, f/22.
Om man vill framhäva en liten detalj i en rörig bakgrund använder man ett kort skärpedjup för att få bilden så ”ren” som möjligt. Att tänka på är också att fota med den manuella fokuseringen för att komma närmre när du fotar & få skärpan just där du vill ha den, ju närmre du är objektet du fotar, desto kortare skärpedjup får du.
Vill du att bilden ska vara skarp och man ska se bakgrunden lika bra som objektet använder du ett långt skärpedjup. För att få en skarpare bild, gå längre ifrån objektet och använd en mindre bländare.
Hade ingen aning om detta, tack för tipset! Får ta och leta upp min Canon EOS 400D och börja fota lite mer