Foto-ordlista

Adapterring

1. Adapterring objektiv kan göra att äldre objektiv kan användas på nya kameror då de har olika fattningar.

2. Adapterring filterhållare anpassar storleken så att det passar objektivet.


AF

Autofokus. Dyrare objektiv brukar ha snabbare AF.

AF-C (Continuous)
Kontinuerlig autofokus ställer om fokus om man siktar på ett rörligt objekt, t.ex. en hund som springer mot kameran.

AF-S (Single)
Autofokus låses fast på objektet och man kan komponera om bilden.

AF-A (Auto)
Autofokus växlar automatisk mellan AF-C och AF-S beroende på om kameran tycker att motivet rör sig eller står still.

Blixt

Fotoblixt eller blixtlampa är en ljuskälla särskilt avsedd för fotografering. De ger extra ljus vid mörka förhållanden, fryser snabba rörelser och lättar upp kontrastrika bilder.

Blixtkabel
Med en blixtkabel kan man fotografera med en extern blixt utan att få de skarpa skuggor som ibland uppstår vid direkt blixtljus.

Blixtrör
Blixtrör ger extra ljus vid mörka förhållanden och fryser rörelser,  samt lättar upp kontrastrika bilder. De finns i många olika utföranden, enkla så som avancerade.

Bländare
Bländaren i en kamera är en anordning som reglerar mängden ljus som släpps in i kamerahuset. Det finns olika typer av bländare men irisbländare är den vanligaste. Bländaren och slutartiden samarbetar. Mindre bländare (större f-tal) ger mer djupskärpa.
Artiklar om bländare.

Bokeh
Bokeh kommer egentligen från det japanska ordet ” boke ” som betyder suddig.
Inom fotografering är bokeh en benämning för de delar i din bild som inte är i fokus.
Utseéndet på bokeh varierar väldigt mycket.
Dom avgörande faktorerna beror på objektivet samt vilket skärpedjup man använder.

Brännvidd
Finns angivet på objektivet och ger information om hur mycket det förstorar. Ett rörligt objektiv med intervallet 18-200mm betyder att zoomfaktorn är 200/18=11,1 ggr zoom. Lågt tal betyder vidvinkel och högt tal betyder tele.

Cirkulärt Polarisationsfilter
http://www.kamda.se/cirkulart-polarisations-filter minskar / tar bort reflexer och får moln / himlen att framträda tydligare.
Filtret skruvas fast längst fram på ditt objektiv. De består av två glas, det ena kan vridas i valfri vinkel till det fasta glaset.
Notera ; Genom att använda polarisationsfilter förlorar du tvåstegs exponering. Artiklar om cirkulärt polarisationsfilter.

Close-Up Filter
Close-Up filter fungerar ungefär som ett förstoringsglas. Närgränsen minskar och man kan komma närmare motivet. Ett billigare alternativ till macroobjektiv.
Artiklar om close-up filter.

Diffusor
Diffusorns uppgift är ofta att ge mjukare ljus vid blixtfotografering.
Artiklar om pop-up diffusor och kan köpas.

Difuserfilter
Diffuserfilter tillhör samma filterfamilj som soft focus-filter. Diffuser filtret ger en mycket kraftigare effekt än vad soft focus filter ger.

Displayskydd
Displayskydd är ett plastskydd du monterar på displayen för att skydda det från repor och dylikt.

Double Clamp
Med en double clamp kan du fästa olika tillbehör på stativ.

Exponeringsfördröjning
Finns ofta på systemkameror men har även börjat komma till kompaktkameror. Det ger en liten fördröjning till det att man har tryckt av till det att fotot tas för att undvika att kameran skakar till när man trycker.

Exponeringstid
Inom fotografi är slutartid (också kallad exponeringstid) den tid slutaren hålls öppen för att låta ljuset träffa filmen eller bildsensorn i kameran då ett fotografi tas. Snabbare exponeringstid ger skarpare bild. Artiklar om exponeringstid.

Fjärrutlösare
Fjärrutlösare finns både med kabel och trådlöst (IR eller radiovågor). Gör att man kan ”trycka” av kameran från distans. Bra för att undvika vibrationer eller om kameran står otillgängligt. Artikel om fjärrutlösare.

FLD-filter
FLD-filter är ett lila filter som används vid lysrörsbelysning för att förhindra det grönaktiga ljuset som ofta uppstår vid just lysrörsbelysning. Artiklar om FLD-filter.

Fotoflexer
Fotoflexer är ett webbaserat bild-program som endast kräver att Flash är installerat.

GIMP
GIMP (The GNU Image Manipulation Program) är ett webbaserat bild-program som är så kallad fri programvara och finns tillgängligt för de flesta operativsystemen.

Gråfilter
Gråfilter, även kallat ND-filter, kommer från engelskans Neutral Density.
Filtret minskar ljusstyrkan utan att påverka färgen.  Med filtret kan man styra exponeringen.
Ett ND8 filter t.ex. släpper bara igenom 12,5% av ljuset och man får 8 gånger längre exponeringstid utan att ändra bländare eller ISO.
Artiklar om gråfilter.

IR-filter
Med ett IR-filter släpps bara infrarött ljus igenom objektivet.
Det infraröda ljuset är aldrig synligt för blotta ögat så med ett IR-filter blir alla färger annorlunda. Artiklar om IR-filter.

IS (Image stabilization)
Kompenserar för vibrationer i kameran. Är antingen optiskt, mekaniskt eller digitalt. Kallas olika för olika tillverkare. Nikon – VR. Canon – IS. Sony – SSS. Tamron – VC. Sigma – OS. Pentax – SR. Optisk IS är bättre än digital.

ISO-tal
Anger känsligheten för bildsensorn i kameran. Ett högre ISO-tal gör att det behövs kortare exponeringstid för att få samma ljus men ger samtidigt mer brus/kornighet i bilden. Artiklar om ISO-tal.

JPEG (Joint Photographic Experts Group)
Det vanligaste bildformatet i digitalkameror för att spara digitala bilder. Innehåller 8 bitar färginformation.

Libell
Libell, även kallad vattenpass fästs i blixtskon. Libellen används  för att få raka horisonter.

Live View (LV)
Gör att man kan se sökarbilden i LCD-skärmen i realtid på systemkameror. Spegeln fälls då upp och man ser exakt det området som blir själva fotot. Användbart vid t.ex.  macrofotografering.

Ljustält
Ljustält eller fototält används främst till produktfotografering. Fototälten kommer i många olika uppsättningar och former, stora som små. De finns också i många olika färger. Artiklar om ljustält.

M (Manuell)
Är en beteckning för antingen manuellt fotoläge (manuell bländare, exponeringstid, ISO och vitbalans) eller manuell focus.

MF
Manuell fokus. Man väljer alltså fokusen själv.

Macroobjektiv
Gör att man kan komma riktigt nära motivet. Det har en låg närgräns och hög förstoringfaktor. Ett riktigt macroobjektiv har avbildningsskalan 1:1 vilket betyder att man kan komma så nära att motivet får samma storlek som bildsensorn i kameran. Med en CMOS DX sensor så blir det 23,6 x 15,8 mm.

Macroringar
Macroringar fungerar som en ersättning för macroobjektiv.
Man skruvar på en eller flera ringar mellan kamerahuset och objektivet. Ju kortare objektiv man har, desto mindre ring behöver man. Artikel om macroringar.

Megapixel
Mega betyder en miljon och en pixel är en enskild punkt med viss färg och placering. Alltså, om du har en kamera med 7 megapixel så har du 7 miljoner punkter som den kan spara per bild. Megapixel används ofta som försäljningsknep och man luras lätt att fler pixlar ger bättre bilder men det är framförallt kvalitén på bildsensorn och objektivet som avgör det.

Motljusskydd
Ett mottljusskydd är en skärm som hindrar ljus som till exempel solen eller lampor att komma in i objektivet på en stillbildskamera eller Film/videokamera. Det förhindrar att bilden får solstick så som ringar i olika färger på bilden.
Artikel om motljusskydd finns på motljusskydd.

Normalobjektiv
Normalobjektiv kallar man objektiv som återger i princip motivet så som man ser det med blotta ögat. Normalobjketiven har oftast en brännvidd runt 40-60 mm och de har också en 45 graders bildvinkel diagonalt över bildfältet.

Vidvinkelobjektiv
Vidvinkelobjektiven kallas objektiv med en bildvinkel som överstiger 45 grader och de har en brännvidd på understigande 40 mm. Med ett vidvinkelobjektiv verkar avstånden större och det verkar rymligt. Vidvinkelobjektiv är idealisk för att fota med inomhus / inredning.

Teleobjektiv
Teleobjektiv kallas de objektiv som understiger 45 grader och som har en brännvidd som överstiger 60 mm.
Teleobjektiv är bra för att förstora avlägsna objekt. Man kan säga att de fungerar som en kikare.

Objektivlock
Objektivlock är precis som det låter, ett lock till ditt objektiv. Du fäster locket längst ut på objektivet för att skydda linsen.

Paint.net
Paint.net är ett gratis, nedladdningsbart program som finns tillgängligt för Windows 2000, XP och Vista. Den enda programvara som krävs för att köra programmet är Microsoft .NET Framework 2.0 (som också går att ladda hem gratis).

Photoscape
Photoscape är ett relativt enkelt bildredigeringsprogram, som erbjuder flera olika funktioner som hänger ihop.

Photoshop
Adobe Photoshop är det mest framgångsrika bild-programmet idag och finns tillgängligt för de flesta operativsystemen.

Photoshop Elements
Photoshop Elements är en billigare enklare variant av Photoshop (CS).

Picasa
Picasa är ett gratis, webbaserat program som används för att utföra diverse olika uppgifter såsom publicering, redigering och organisering.

Pixelmator
Pixelmator är ett gratis, webbaserat program som används för att utföra diverse olika uppgifter såsom publicering, redigering och organisering.

Pixlr
Pixlr är ett webbaserad bild-program som liknar Photoshop när det var nytt, men utan den stora mängd funktioner som Photoshop.

RAW
Ett alternativt format till jpeg att spara bilder i en digitalkamera. Innehåller fler bitar färginformation (vanligen 12 eller 14) och ger högre dynamiskt omfång och fler efterbehandligsmöjligheter. Olika tillverkare har olika raw-format. Ofta kan man ändra exponeringstid, vitbalans, kontrast osv. i en speciell raw-konverterare i datorn.

Reflexskärm
En reflexskärm används för att förstärka det befintliga ljuset. Den lättar också upp skuggor och jämnar ut kontraster. Reflexskärmar finns i tre olika färger;  silver, guld och vit. Reflexskärmar i silver ger maximalt med ljus och ger en kall ton. Reflexskärmar i guld ger en varm ton och reflexskärmar i vitt ger ett neutralt reflekterat ljus.
Artiklar om reflexskärm.

Skylightfilter
Skylightfilter är väldigt likt UV-filter, de fyller samma funktion; tar bort blåstick.
Skylightfiltret ger även bättre återgivning av hudtoner. Filtret fungerar även bra som skydd för ditt objektiv. Artikar om skylightfilter.

Skärpedjup
Med skärpedjup menas den delen av bilden som är skarp, i djupled. Kort skärpedjup är när en liten del av bilden är i fokus. Stort eller långt skärpedjup är när mycket av bilden är skarp.
Artiklar om skärpedjup.

Några regler inom skärpedjup

  • På ett motiv är skärpedjupet större bakom än framför.
  • Desto mindre bländaröppningen, ju större skärpedjup.
  • Desto längre avstånd från motivet, ju större skärpedjup.
  • Desto kraftigare zoom, ju mindre skärpedjup.
  • Desto högre slutartid, ju mindre skärpedjup.

Slutartid
Slutartid (även kallad exponeringstid) är den tid slutaren hålls öppen för att låta ljuset träffa bildsensorn i kameran då ett fotografi tas.
Artiklar om slutartid.

Softbox
En softbox är en belysningsanordning som används för att få ett mjukare ljus och för att slippa hårda skuggor. Softbox används av många porträttfotografer. Artiklar om softbox.

Softfocusfilter
Soft focus filter gör att skarpa och hårda drag försvinner.
Filtret passar utmärkt till porträtt-fotografering. Huden ser len och fin ut med ett romantisk skimmer. Artiklar om Softfocusfilter finns här och kan köpas här.

Speedfilter
Speedfilter gör precis som det låter, det skapar en konstgjord rörelse.
Filtret smetar ut delar av bilden vilket ger en illusion av rörelse.

Speedring
Speedring är en adapterring som är anpassad för olika blixtar / tillverkare.

Starfilter
Starfilter fungerar som ett stjärnfilter, filtret får ljuskällan att likna stjärnliknande mönster. Det finns många olika starfilter; 4x 6x 8x. Dom olika siffrorna är beteckningar för hur många strålar det blir i stjärnan.
Artiklar om starfilter finns här och kan köpas här

Stjärnfilter
Stjärnfiltret omformar ljuspunkter till långa stjärnliknande mönster. För att effekten ska bli bra med detta filter behövs en stark ljuskälla, helst i mörker.

Step Down ring
En step down-ring används för att ändra filtergänga på ditt objektiv. Om du har ett objektiv med filtergänga 52mm och ett filter med gänga 49mm, kan du använda en step down-ring för att det ska passa. Finns att köpa här.

Step Up Ring
En step up-ring används för att ändra filtergänga på objektivet.  Om du har ett objektiv med filtergänga 49mm och ett filter med gänga 52mm, kan du använda en step up-ring för att det ska passa. Finns att köpa här.

Super Clamp
Med en Double Clamp kan du fästa olika tillbehör på stativ.

Sökare
Titthålet där man ser det som kameran ser. I en spegelreflexkamera så ser man igenom objektivet vilket innebär att man ser exakt det som kameran ser. I en kompaktkamera med sökare så blir det en viss förskjutning.

TIFF (Tagged Image File Format)
Ett alternativt bildformat till jpeg för att spara digitala bilder. Om man har förlustfri komprimering får man högre bildkvalité än jpg men det ger större filstorlek.

Trådutlösare
Trådutlösare gör att man kan ”trycka” av kameran från distans, med hjälp av bl.a. en kabel.

Uvfilter
UV-filter stoppar UV-strålar som kan orsaka blåstick, exempelvis i snölandskap och på höga höjder.
De flesta använder dock UV-filter för att skydda frontlinsen. UV-filter går utmärkt att ha på hela tiden. Artiklar om UVfilter finns  här och kan köpas här.

Vitbalans (WB)
Bestämmer värmen i bilden och mäts i kelvin. Högre kelvin ger varmare bild (rödare) och lägre kelvin ger kallare bild(blåare). Oftast finns förinställda värden för glödlampa, lysrör, sol, molnigt, blixt, automatisk eller ett eget kalibrerat värde från ett vitt papper.

Vitbalansfilter
Vitbalansfilter hjälper till att ställa in det vita i bilden då det är dåliga ljusförhållanden. Artiklar om vitbalansfilter se här och kan köpas här.

Xnview
Xnview är ett nedladdningsbart, gratis och relativt enkelt bild-program som har stöd för ett stort antal bildformat.

Ögonmussla
Ögonmussla är den mjuka del du sätter ögat mot när du tittar i sökaren på din systemkamera.

Jag tar gärna emot förslag på bättre förklaringar eller ord som jag saknar förklaring på.