Fram tills för ett tag sen tyckte jag det var fruktansvärt tråkigt med långa slutartider. Allt blev bara suddigt och det finns ingenting att göra med det o.s.v. Sedan var jag uppe i Röjdåfors här i Värmland och vi åkte förbi en gammal mjölkvarn med ett litet vattenfall.
Tog fram kameran, stödde den mot kanten på bilen och testade lite. Så här blev resultatet!
På bilden till högst upp hade jag en ganska snabb slutartid, har för mig att det var på 200/s. Bländaren stod på f/3.5 och ISO-talet var 1000. Det var ganska mörkt ute och för att kunna ha den snabba slutartiden var jag tvungen att höja ISO-talet en hel del. Den lite vackrare bilden, till längst ner däremot: Slutartiden var 1s för att fånga med så mycket vatten som möjligt och skapa den där effekten! Bländare: f/5.6 ISO: 200 (eftersom jag nu hade en betydligt längre slutartid som släppte inmer ljus).
Självklart hade det blivit betydligt bättre och enklare med stativ så att inte kameran tog upp mina darrningar i händerna. Bilden med den långa slutartiden hade blivit väldigt mycket skarpare och jag hade kunnat ha en ännu längre slutartid! Så tänk på det! Trådutlösare gör det ännu stabilare eftersom du inte ens behöver röra kameran då. Finns att köpa lite olika varianter på Kamda.se (rekommenderas verkligen!).
När ska man använda lång respektive kort slutartid då?
Lång slutartid är bra när man vill fånga en rörelse, visa att någon/något rör sig.
Kort slutartid använder man när man vill frysa en rörelse, när det ska bli riktigt skarpt!
Så det finns faktiskt en del man kan göra med långa slutartider, speciellt med vatten! Det kan bli riktigt fint och häftigt. Man kan ju börja med att testa hemma med vattenkranen!
Av Ida Myrin