Att fota med HDR teknik

Vad är HDR och RAW?

HDR står för High Dynamic Range och namnet säger ganska mycket. En vanlig JPEG som de flesta kameror komprimerar till innehåller 8 bitars färginformation. Sparar man bilden i RAW-format som de flesta systemkameror idag stödjer så är 12 bitar vanligt och det förekommer även 14 bitar. Bilderna innehåller helt enkelt mer information än vad en bild kan visa på en och samma gång. Ögat har ett stort dynamisk omfång och sällan så ser himmeln för ljus ut eller marken för mörk. De effekterna uppstår först när man tittar på bilden efteråt. Det beror helt enkelt på att ögat har större dynamik än bilden. Med RAW formatet så har man större valfrihet efteråt och man kan t.ex. göra marken ljusare och himmeln mörkare utan att förlora bildinformation. Man utnyttjar de extra bitar färginformation som finns inbakat i bilden.

Hur skapar man en HDR bild?

HDR är ytterligare en nivå på det hela. Det är vanligt att man använder upp till 32 bitars HDR för vissa ändmål. Det går fint att skapa en HDR bild utifrån en enda RAW bild men då får man aldrig mer än de antal bitar som RAW bilden har. Det finns en dock en fototeknik för att nå upp till en helt annan dimension. Det går till så att man låser fast kameran på ett motiv, med ett stativ lämpligen. Sedan fotar man flera bilder på exakt samma motiv fast med olika exponeringstid. Oftast räcker 3 bilder men fler kan behövas om det är ett extremt högt dynamiskt omfång t.ex. om man fotar inne i ett mörkt hus och man vill få med den solbelysta snön utanför. Sedan sätter man samman bilderna i exempelvis photoshop med verktyget ”file/automate/merge to hdr”. Därefter så går det bra att spara den sammansatta bilden som en 16 eller 32 bitars HDR bild.

Vad kan man göra men en HDR bild?

Det är nu det roliga börjar. Men denna hdr bild så kan man applicera något som kallas ”tone mapping”. Det finns flera program som gör just detta, och det som jag själv använder mest kallas Photomatix. Den använder ett flertal smarta algoritmer för att framhäva det bästa ur en HDR bild. Bland annat så gör den mörkare områden ljusare och ljusare områden mörkare, samtidigt som den avsevärt ökar den lokala kontrasten mellan pixlarna. Man kan få riktigt häftiga effekter av detta som ni säkert har sett på fotosidor. I photomatix kan man även göra tone mapping på en enda RAW bild (det kallas då för pseudo-HDR) om man inte har haft tillgång till stativ. Det blir något sämre resultat såklart, oftast ser man det i form av brus. En metod som jag själv ofta använder går till på följande sätt:

1.       Fota tre bilder i raw format med olika exponering med stegen -2ev, 0, +2ev.

2.       Konvertera bilderna till tre st. 16 bitars TIFF bilder i photoshop med samma vitbalans

3.       Öppna de tre tif bilderna i photomatix, applicera tone mapping och spara som en 16 bitars tif

4.       Öppna nya tif bilden i photoshop och finjustera inställningar

5.       När bilden är klar, konvertera till 8 bitars bild och spara som jpg.

Fotografi med DHR-teknikFotografi med HDR-teknikFotografi med HDR-teknik

Fler HDR foton kan ses på mina sidor:

http://www.davit.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*