Phelt.se

Sajten inom foto

Bländare & skärpedjup

Bländaren fungerar likadant som ögats pupill, mängden ljus justeras genom att ögat i det här fallet objektivets öppning ändrar storlek. Bländaren anges i f och bestämmer hur mycket ljus som ska träffa kamerans sensor eller film. f värdet påverkar skärpedjupet i bilden dvs. hur stor skärpan ska vara i bilden, om allt ska vara skarpt […]

Share

5 responser

 1. Maggy skriver:

  jättebra artikel! en sån kamera har jag med, hehe :)

 2. Linda skriver:

  vilken bra blogg!(:

 3. admin skriver:

  Hejsan!
  När du ställer in kameran på AV kan du endast ändra bländaren. Beroende på vilket objektiv du har kan det ha olika bländare. Om det är kitobjektivet du använder dig av brukar bländaren ”sväva” mellan 3,5-5,6. När du har max utzooming så kan du ha 3,5 som lägsta bländartal men om du har max inzooming så är 5,6 det lägsta bländartalet du kan ha. Jag tror att du satt zoomingen någonstans där emellan så att den inte kan gå ner till 3,5. Prova att zooma ut och in och ändra bländaren igen så tror jag det löser sig! :)

  mvh Malin

  http://www.mwphotos.se

 4. Sofia skriver:

  Hej, jag har en Canon 450D, när jag ställer in den på AV kan jag inte ändra bländare till mindre än F4? Tror du att jag har någon felaktig inställning eller något? Jättebra förklaringar annars! Tacksam för svar.
  Mvh

 5. Mathilda skriver:

  Superbra artikel!