Det finns inget dåligt väder

Tillhör du liksom jag skaran som inte bara vill fota när det är fint väder ute? Som efter att ha planerat i flera dagar för en photoshoot sedan står där med näsan mot fönstret och suckar djupt när det börjar regna? I mitt fotosinne spelar lite regn ingen roll, det kan bli väldigt effektfullt om man tänker om lite grand, men jag är livrädd för att min älskade kamera ska bli fuktskadad. Jag tror inte att jag är ensam om det.

Jag tror säkert att ni, precis som jag, någon gång har stått där med kameran i ena handen och paraplyet i andra och försökt balansera allt så gott det går. Det är inte det enklaste. Lösningen däremot, är väldigt enkel. Allt man behöver göra är att införskaffa ett regnskydd.

Kameraregnskydd från Kamda, en billig försäkring!

Det kanske låter som en onödig kostnad, men det är ett relativt litet pris att betala för att kunna fota problemfritt i alla väder. För det är så det känns när man står där i regnet, problemfritt. Och det är så det ska kännas! Det ska vara roligt att fota, annars blir det helt enkelt inte bra bilder.

Regnskydd till kameran finns i flera olika varianter, allt från engångsskydd som mest påminner om en stor plastpåse, till rejäla varianter som i princip ser ut som ett litet tält med genomskinlig baksida. Allt efter tycke och smak. Gemensamt för de flesta modeller är att det finns hål för objektivet som justeras med en dragsko för att sluta tätt. En del modeller har även hål för händerna, vilket underlättar när man vill komma åt kamerans reglage, plus att det såklart gör det lättare att hålla kameran.

Denna modell har hål för händerna, vilket gör det enklare att komma åt inställningarna.

Baksidan på samtliga modeller är av förklarliga skäl genomskinlig, vilket gör att man kan se både displayen och alla reglage utan problem. Det är däremot lite svårare att använda den optiska sökaren, vilket jag alltid föredrar att göra, men även det går med lite vilja. Har man däremot en lite modernare kamera där man kan använda displayen som sökare är det problemet löst.

Genomskinlig baksida och hål för händerna gör att man lätt ser vad man gör.

Undertill finns en dragkedja med dubbla löpare, vilket gör att man dessutom kan använda stativ om man skulle vilja, även om det blir en liten glipa. Men eftersom regn generellt sett kommer uppifrån och rinner nedåt ser jag inte det som ett egentligt problem.

Något negativt med just det regnskydd jag testade var att dragskorna runt hålen, då i synnerhet för objektivet, inte var tillräckligt tättslutande. När jag hade normalzoomen på hölls inte skyddet på plats ordentligt utan ville gärna glida framför linsen. Det gick bättre med teleobjektivet, vilket är synd eftersom det är det jag använder minst. Problemet är inte så stort om man fotar med stativ, eftersom man då i allmänhet inte rör kameran så mycket. Fotar man på fri hand är det något mer problematiskt. Det finns dock en rem man kan fästa runt regnskyddet från insidan, vilket avhjälper detta i någon grad.

Med ett kameraregnskydd behöver man inte oroa sig för lite regn. Visst, det kanske är att utmana ödet att kliva ut i värsta sortens spöregn och tro att man inte ska bli blöt, lite grand som att klättra upp på en stege i högklackat och sedan bli förvånad när man ramlar ner. Man får använda omdömet lite, som i allt här i livet.

Nu återstår väl bara problemet med att klura ut hur man själv ska undvika att bli blöt…

Av Sofia Dahlberg

One comment

Comments are closed.