Fota porträtt på bästa sätt!

Det är ju många som vill kunna fota bra porträtt, men hur får man en ”perfekt” bild?

Jag har själv ingen reflexskärm, men jag brukar leta efter en skuggig plats med solig bakgrund. Leta upp det perfekta stället, och ställ modellen i rätt vinkel.

Medans modellen ”fixar till” sig lite innan du ska fota. Säg dens namn. Den tittar upp och du tar en bild. De finaste bilderna blir oftast när modellen inte alls är beredd. Eller om modellen börjar skratta/tycker det är pinsamt. Ta en bild då också. Kan bli väldigt blandade men otroligt fina resultat.

Sen kan du självklart (om du har en seriös modell, jag brukar fota mina kompisar) bestämma hur modellen ska se ut. Olika ställningar mm.

Men jag själv tycker att man ska ta en ”oförberedd bild” för då blir det oftast finast resultat!

Ett stort plus är oxå om man ställer sig själv och kameran i olika vinklar. Fotar uppifrån, från höger, från vänster, rakt framifrån osv. Fotar hela modellen eller bara överkroppen. Det finns så många olika sätt, och det bästa är om du hittar en vinkel eller ett sätt at fota som passar just dig. Som du känner dig bekvämast med. Här är två bilder på samma modell i olika vinklar.

Sen är det bara att fota, fota & fota. Tills du får den perfekta bilden. Tro inte att det går på första försöket, du får hålla på ett tag 😉

Av Alice Gustafsson