Makroringar – Extensions tubes

Ett Makroset består vanligen av 3 stycken makroringar med olika tjocklekar (1, 2 & 3) för att komma ännu närmre när du fotar. Dessa ringar kan du kombinera hur du vill, beroende på hur nära du vill komma föremålet. Oftast så finns det två olika typer av makroset:

Ett med kontakter för att koppla in kamerans elektronik (Alltså behålla autofokusen, bländaren & vibrationsreducering) & sedan en utan kontakter. Det utan kontakter är såklart billigare, men nackdelen är att fokusen måste ställas in manuellt.

Makroringarna gör att linserna kommer längre ifrån sensorn & ökar då förstoringsgraden.

Har använt mig av ett ”Manual Extension Tube Set” tillsammans med ett 18-55 mm objektiv.
Det här är ringarna jag har:

Makroringar

Så här ser de ut ihop satta:

Makroringar ihopsatta

De är tagna för att visa hur nära du kommer med X antal ringar, har även testat att sätta på ett
close-up filter +10.

Så här ser det ut ihop satt med objektivet:

Makroringar & objektiv

1st makroring

Makroring nr.2

Makroring nr.3

Makroring nr.1 & nr.2
Makroring nr.1 & nr.2

Makroring nr.1 & nr.3

Makroring nr.2 & nr.3

3st Makroringar

Testade även att sätta på ett Close-Up filter med styrka +10.

Alla makroringar & Close-Up +10 filter

Av: Julia Svalander.

8 comments

 1. Hej jag har köpt mellanringarna för nikon, använder (D3000, 18-55mm) och när jag satt allt på plats och kikar in i kameran är det mörkt och fokusen ändras inte alls när jag ändrar manuellt, och fungerar inte alls! Det går att ta kort men de blir helt ur fokus och mörkt.

 2. Är det värdare att köpa macroset än ett 10+ closeupfilter?
  Får man bättre kvalite och skärpa med macrosetet än med closeup?
  Och är det svårt att få fokusen rätt med macroset?? :O
  sjukt tacksam för svar! Funderar på att antingen köpa macroset eller ett closeup +10 filter men vet ej vilket av dem :/

 3. hej hej har problem med mitt macroset står att de inte är något objektiv monterat plus att jag inte får bort ena ringen från mitt objektiv skulle vara jätte snällt om du kunde berätta hur jag ska göra svar så fort du kan snälla !

 4. hej!
  jag har köpt en sån nu och när jag sätter på det mellan kamerahuset och objektivet så står det ” inget objektiv anslutes” och de går inte att at kort. vet du vad de kan vara?
  du får gärna svara så fort å möjligt, på min blogg eller mailen. tack på förhand 🙂

 5. Hejsan, jag köpte för inte så länge sen en macrotub. Den utan Kontakter.
  och när jag ansluter den till min kamera och sen sätter på objektivet så blir det så himla mörkt när man tittar in i kameran. och sen står det ”inget objektiv anslutet” tänkte om du har nån erfarenhet utav det? isf får du gärna höra av dig 🙂

  mvh : Sebbe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*