Man utökar sin verktygslåda för kreativ fotografering avsevärt med vidvinkellins

En recension om Wide Angle Lens
I vissa lägen kan man känna sig begränsad med sitt vanliga objektiv, som i små lokaler, vid landskapsfotografering eller i studio. Det som saknas är vidvinkeln. Men ett ljuskänsligt vidvinkels-objektiv är oftast väldigt dyrt…

Kamda.se erbjuder ett bra alternativ till vidvinkel-objektiv där man helt enkelt använder sig av ett objektiv som man redan har (valfritt med 58 mm fattning) och i stället applicerar denna tilläggslins som gör vinkeln på objektivet vidare och på köpet får man även en macrolins då tilläggslinsen är delbar (macro/vidvinkel). Som två funktioner i en produkt. Vill man bara använda macrolinsen så skruvar man bort vidvinkellinsen. Men vid vidvinkel så används båda linserna.

Vid detta test har jag använt mig av mitt fasta objektiv Canon 50mm 1,4 med fattning 58mm. Testet har bl.a skett i fotostudio där jag fotograferat produkter. Mitt första intryck av produkten är att den är rejält gjord och enkel att använda.

Här använder jag mig endast av mitt fasta objektiv Canon 50mm 1,4.
Här har jag applicerat vidvinkel-linsen, då jag fått en bredare bild.
Här har jag applicerat endast macro-linsen, då jag kommer avsevärt närmare som jag aldrig gjort annars då jag använt mig av canon 50mm 1,4objektiv som har ett minimiavstånd på ca 30cm till objektet för att fokusera. Men med linsen är jag vid denna bild ca 2 cm i från objektet.

 

Vid vidvinkel så minskar brännviddsvärdet med 55% enligt tillverkaren. Min bedömning av linsen är att den helt klart gör skillnad på ett positivt sätt. Självklart blir det inte ett fisheye eller vidvinkel-objektiv för tiotusentals kronor av vilket objektiv som helst… med detta är ett bra alternativ för den som har en begränsad plånbok men vill upptäcka effekter. Personligen tyckte jag att produkten är prisvärd, man utökar sin verktygslåda för kreativ fotografering avsevärt med denna tilläggslins.

 

Här står jag i en korsning i ett bostadsområde och lyckas ta med hela bredden på huset. Det hade jag inte fått med, om det inte var för vidvinkelfilteret.
Samma ställe, men här får jag endast med en bit på husets kant. Här är det endast objektivet canon 50mm 1,4 som används.
En närbild med macrofilteret som medföljer vidvinkels-kittet.

Av Emelie Langer

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*