Vad är och vad gör bländaren i en kamera?

Bländaren är den sak i kameran som reglerar mängden ljus som ska släppas in i kameran.
Den reglerar därmed skärpedjupet i bilderna.
Ju lägre tal desto mindre skärpedjup och ju högre tal desto större skärpedjup.
Men även konturerna på olika motiv kan förändras med hjälp av bländare.

Om du ska ta en bild på himlen där det finns massor moln och det blir helt vitt kanske du först och främst ändrar slutartiden men bländartalet kan i vissa fall göra så mycket mer.

Här nedan har jag inte redigerat dem någonting alls, jag minns bara att jag ändrade från lågt till högt bländartal,och titta, det blir verkligen helt olika bilder!

Himmel fotograferad med olika bländaretal
Olika bländaretal

På den andra bilden är ju konturerna helt olika.
På den med högre bländartal ser det inte lika utfrätt ut som på den med lägre bländartal.

Men det här är en övningssak, man får prova sig fram och när man gjort det ett tag vet man ungefär vad det ska vara för tal. Så när man ska ta bilder på vyer, hus o.s.v. ska man ha lite högre bländartal tycker jag.

Då gärna alla detaljer ska synas. Medan om du ska fotografera porträtt, makro o.s.v. så kanske du ska satsa på ett lägre bländartal då just motivet hamnar i centrum eftersom det blir suddigt runt omkring.

Poträtt med lågt bländaretal

Om allting runt omkring på denna bild också hade blivit skarpt hade charmen i bilden försvunnit.

Det hade blivit för mycket att titta på.
Nu är det så tydligt att hon ska stå i centrum. Så för porträtt borde man satsa på lågt bländartal som jag gjort ovan, bländartalet är 1.8 skulle jag tro.

Snöhög med olika bländaretal

Träd fotograferad med olika bländaretal

Buske fotograferad med olika bländaretal

Man ser ganska tydligt hur bilderna ändras beroende på bländartal.
Det runt omkring får nu en chans att synas.
Men hur ställer man in bländaren då?

Manuell bländare inställning på Canon kamera

Där pilen är står bländartalet på min kamera som är en Canon 450d, sedan skiljer det sig antagligen från kamera till kamera.
Och man kan ha flera olika inställningar på kameran, bland annat finns det en som jag använder mig mycket av då man bara ställer in vilken bländare man vill ha så räknar kameran ut slutartiden själv.

Kamerans ainställning
kamerans tidsautomatik

Så ser det då ut på min kamera, man drar den lilla ”snurrgrejen” till A.
För att ställa in både slutartid och bländare drar du den till M och för att ställa in slutartid men inte bländare (kameran räknar då ut vilket bländartal som passar bäst i det ljuset själv) så drar du den till TV.
Men det finns ju flera inställningar på den där ”snurrgrejen” och om du provar dig fram ser du vad den ställer in och inte.

Bländarerelaget på Canon

Och för att ställa in bländaren när du har inställning M måste du hålla in den här knappen och sen snurra på det lilla hjulet som du gör för att ändra slutartiden.

Slutartid och bländare har ett väldigt stort samspel, ju lägre bländare jag har ju högre slutartid måste jag ha och tvärtom. I de flesta lägen är det så i iallafall dagsljus, sedan skiljer det sig beroende på om det är jätteljust eller jättemörkt eller om du vill ha någon särskild effekt.

Men tänk på att du lär dig mycket på att testa dig fram!

Av Malin Wallberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*