Tredjedelsregeln (The rule of thirds)

Tredjedelsregeln är en gammal och beprövad metod för professionell komposition. Notera benämningen ”metod”, med andra ord; det är ingen regel för att få perfekt bilder utan mer som ett hjälpmedel. Metoden går ut på att placera huvudmotivet, eller den mest dominanta delen i bilden på ett visst sätt för att göra bilden mer intressant och harmonisk.
Tredjedelsregeln kan användas på två sätt:
1 . Placera motivet så att två tredjedelar av ytan blir dominant och 1 tredjedel icke dominant.
Tredjedelsregeln
Tredjedelsregeln
2 . Placera intressanta element i skärningspunkterna mellan linjerna.
Tredjedelsregeln

De flesta nybörjare känner inte till tredjedelsregeln och väljer också ofta att sätta huvudmotivet i mitten av bilden eftersom det känns naturligt. Nybörjare som känner till tredjedelsregeln missförstår den dock lätt och tror att man alltid måste följa den utan några som helst avvikelser. Om motivet ser bättre ut centrerat eller positionerat på något annat sätt så är det självklart det bästa valet eftersom just DU anser att det är bäst.

Det finns ingen perfekt komposition som fungerar på alla fotografier. Däremot så finns det vissa hjälpmedel som just tredjedelsregeln eller andra regler som diagonaler, trianglar, kors/kryss m.fl. Tittar man på professionella bilder så ser man ofta spår av dessa regler vare sig fotografen är medveten om dem eller inte. Själv är jag totalt självlärd och har aldrig brytt mig om dessa regler men ju mer jag fotar desto tydligare ser jag att de mest harmoniska bilderna faktiskt följer dem mer eller mindre helt oavsiktligt. Sen finns det självklart motiv som helt klart blir bäst ju fler regler man bryter mot! Det kallas för abstrakt.

Flera artiklar av David.

Av: David Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*